Cristal si reflexie

Intr-o situatie de importanta majora pentru individ, emotiile pot prinde o forma turbinala. Un valmasag de emotii. Cand persoana este in prezenta altor persoane care au, de asemenea, emotii, ele se pot amplifica, in asa fel incat sa nu mai stie care sunt emotiile sale si care nu. Aceasta traire confuza face ca gestionarea emotiilor sa nu se poata produce. Devine reactia dintre soarece si elefant – amandoi se tem unul de altul.
Importanta constientizarii acestor emotii de orice tip este pentru atenuarea trairilor si recalibrare. Astfel incat sa nu simti nevoia de a te opune lor, ci de a le accepta, trai si atat. Ca in situatia unei dispute in cadrul careia emotiile negative au fost recunoscute, intelese, acceptate ca atare, dar nu au escaladat, nu s-au amplificat in detrimentul gasirii solutiei optime de rezolvare a situatiei.

Insa, pentru o reusita a recalibrarii persoanei, in situatii de criza, in vederea rezolvarii sarcinilor, o importanta majora o are pastrarea in minte a scopului prezentei sale in acea situatie.

Cand scopul este clar in mintea persoanei, emotiile sunt de acceptat, precum respiratia. Cand scopul este clar precum bataile inimii – automat, normal, integrat si internalizat individului, atunci poate atinge obiectivul alaturi de emotii – ca prieteni care ti-au oferit suport. Respiratia si ea este automata, insa ti-o poti opri pentru catva timp – asa cum se intampla in apa. La fel, poti accepta emotiile, dar poti amana manifestarea lor transpusa in comportamente, atitudini, pana dupa atingerea obiectivului.
Ce cauti acolo? Ce te-a determinat sa te afli in situatie? Ce este important pentru tine astfel incat sa te afli in situatia aceea? Ceea ce simti este in totalitate al tau sau este in parte o reactie preluata?
Este acel singur lucru pe care vrei sa-l obtii de acolo elementul care te defineste? Sau este foarte important, dar neobtinerea lui nu iti poate afecta structura individuala? (cu siguranta nu este un singur lucru care te defineste, indiferent cat este de important pentru tine acel obiectiv).

Invata sa recunosti si sa diferentiezi emotiile tale de ale celorlalti, dar pana atunci cristalizeaza-ti, identifica adevarata nevoie pe care ti-o implinesti cand te afli intr-o situatie aleasa sau nu de tine!

“Atat timp cat oamenii sunt interesati nu numai de ei insisi, ci si de altii, ei vor rezolva in mod satisfacator problemele vietii.” (Alfred Adler – Understanding life)

primul pas

Programează-te online

Hai să ne cunoaștem mai bine. Solicită o programare prin acest formular și eu voi reveni cu un mesaj către tine.