De ce psihoterapie integrativă?

Conceptul de psihoterapie integrativă a omului privește împreună cu sine, ca un tot format din minte, corp, emoții și spirit, care experimentează, trăiește, realitatea în propriul său mod unic.

Psihoterapia aduce beneficii privind imbunătățirea calității vieții persoanelor care suferă sau au suferit dificultăți relaționale, dificultăți de identitate, traume emoționale, traume în sistemul de atașament, traume fizice, dar și celor care întâmpină o dificultate acum, într-o situație actuală ori doresc să-și îmbunătățească relațiile sau modul de a trăi.

Relația psihoterapeutică este una plină de înțelegere și incredere, autentică și consistentă. Este necesară și potrivită atunci când întâmpini dificultăți în relația de cuplu, în viața profesională ori pentru a lua o decizie complicată, căreia trebuie să îi faci față sau pentru alegerea drumului în carieră sau alegerea direcției dezvoltării personale și profesionale.

Studii clinice și empirice arată că există o condiționare interdependentă între emoție și corpul fizic, iar persoanele cu tulburări psihosomatice au dificultăți în exprimarea emoțiilor. Stresul și depresia sunt acceptate ca având un rol semnificativ în cadrul bolilor, însă relevantă este povestea istoriei personale a celui care a trăit-o. Mediul de lucru sau stilul de viață încărcat de responsabilități și sentimentul singurătății pot contribui la dezvoltarea stresului și pot dezvolta rolul de autosabotor alături de alte modele relaționale sau de funcționare în lume pe care omul le-a învățat pentru a face față vieții la un moment dat.
Pentru a fi capabil să facă față vieții și să se simtă bine în viața sa, cu sens, este nevoie ca omul să-si dezvolte metode de a face față situatiilor intalnite in viata. Pentru acestea sunt semnificative mediul matern timpuriu, când copilul învață metode de reglare afectivă adecvate și exprimarea afectelor prin folosirea corpului și a sunetelor. Este recomandată psihoterapia individuală pentru mama, și este de preferat să meargă și tatăl, în psihoterapie individuală sau de familie, înainte sau în timpul sarcinii. Adesea perioada sarcinii este un timp în care dificultățile personale, ascunse cu mult timp în urmă, acum găsesc o cale prin care ies la suprafață, nemaiputând rămâne ascunse. Preluarea responsabilității asupra rezolvării acestor dificultăți prin psihoterapie poate aduce cu sine o trăire conștientă, plină de semnificație și sens.
Mama transmite un sentiment de unitate a ființei când își ține și își îngrijește copilul cu siguranță, încredere si regularitate, ceea ce duce la o dezvoltare sănătoasă a exprimării emoționale, iar emoțiile sunt trăite ca fiind sigure și semnificante.
Alteori, chiar dacă în timpul copilăriei a dezvoltat un atașament securizant, de-a lungul vieții poate să fi întâlnit situații pe care nu le-a putut interpreta în mod constructiv. Ori nu a găsit semnificație reală pentru ele. Insa au avut impact puternic asupra dezvoltarii sale in viata sau a dezvoltat forme de relationare cu sine sau cu ceilalti care sunt influentate de experientele impactante din viața sa. Caci exista o legatura stransa intre educatia omului si constrangerile socioculturale. Iar creierul construiește sens și din nonsens.
Manifestările corpului fizic sunt de mult ori doar efectele vizibile ale suferinței sau ale privării manifestării emoționale.
Alteori, cum spunea Peter Shoenberg, ’’la unele persoane, când mintea le este copleșită de emoții pentru a le putea gestiona adecvat sau măcar conștientiza, corpul lor produce, direct sau indirect, simptome fizice sau boli’’ – Peter Shoenberg, Psihosomatica. Utilizări ale psihoterapiei, 2017, Ed. Trei.

În Psihoterapie integrativă se utilizează metode și tehnici psihoterapeutice care vizează îmbunătățirea stării de bine a clientului atât în relație cu sine, cât și în relație cu ceilalți și cu lumea înconjurătoare, relații influențate atât de gânduri, emoții și comportamente interdependente, dar și de motivații inconștiente și modele de funcționare învățate de-a lungul istoriei personale și familiale, uneori ca formă de apărare personală, alteori ca formă de loialitate față de familie. La atingerea obiectivelor dorite din acest amplu tablou se ajunge utilizând metode, tehnici și instrumente adaptate sau specfice din mai multe școli de psihoterapie, așa cum sunt:

  • Psihoterapia cuplului și a familiei
  • Hipnoză ericksoniană
  • Psihoterapia sinelui
  • Psihoterapie rogersiană
  • Psihoterapie cognitiv-comportamentală bazată pe conștiința plină (meditație mindfulness)
  • Psihoterapie individuală
  • Psihoterapie rațional-emotivă și comportamentală
  • Psihoterapie bazata pe metoda Gestalt
  • Abordare relationala si a dezvoltarii
  • Psihoterapie analitică

primul pas

Programează-te online

Hai să ne cunoaștem mai bine. Solicită o programare prin acest formular și eu voi reveni cu un mesaj către tine.